چرا کتاب صوتی برای کودکان خوب است؟
از قصههای دورِ کرسی تا قصههای عصر دیجیتال:
قصهگویی برای کودکان و حتی بزرگسالان از دیرباز جزیی از فرهنگ و عادات روزمرهی مردم سرزمین ما بوده که برای گذران اوقات فراغت، سرگرمی یا انتقال و آموزش بسیاری از مفاهیم استفاده شده است. قصه های کودکانه و داستاسرایی ن که به دلیل درگیر کردن قدرت تخیل کودکان همواره توصیه می شود همچون ورزشی است برای مغز با این تفاوت که به جای قدم زدن و دویدن، کودک در دالانهایی از داستانها و قصهها تلاش میکند آنچه نویسنده بازگو میکند را، خلق نماید اما امروزه به بهانهی مشغلهی زیاد و نداشتن مهارت قصه گویی، والدین زیادی را نمییابید که برای کودکشان، قصه تعریف کنند. این در حالی است که در عصر تکنولوژی، کتابهای صوتی میتوانند به راحتی این خلا را پر کنند. در نوار ما به فکر شما هستیم.
چرا کتاب صوتی برای کودکم؟
کتابهای صوتی کودکان که به شیوهی حرفهای تهیه و تولید میشوند به دلیل موسیقی متن، افکتهای صوتی، راوی مجرب برای هر یک از کاراکترهای داستان و تبدیل شعرهای کتاب به سرود بسیار شنیدنی هستند و از همان ابتدا کودک را به دنبال کردن ماجرای کتاب ترغیب میکنند که خود عامل افزایش تمرکز در کودک می شود. تقویت مهارت شنیداری، افزایش دامنه ی لغات، آموزش ناخودآگاهِ تلفظ درست لغات و در نتیجه افزایش مهارت سخن گفتن، از ابتداییترین اثرات گوش سپردن به کتابهای صوتی برای کودکان است. برخلاف فیلم، کارتون و حتی کتاب که فضای قصه به دلخواه تصویرسازی میشود، کودک به هنگام گوش دادن به یک داستان یا کتاب صوتی، فضای داستان و شخصیتهای داستانی را به انتخاب و سلیقهی خود تصویر و رنگ می کند که همین امر قدرت تخیل و خلاقیش را بالا میبرد. علاوه بر این میتوانید کتابهای صوتی مناسب را در تبلت کودکتان به آسانی جابجا کرده و همه جا همراه داشته باشید؛ مجموعهای از کتابها که نه سنگین هستند و جای زیادی اشغال میکند و نه امکان دارد جایی از سرِ فراموشی جا گذاشته شوند. از طرفی اگر عاشق طبیعت و نگران حالِ زمین باشید شاید قطع نکردن درختان و نابود نکردن جنگلها برای تولید کتاب صوتی نیز شما را به یکی از هواداران پر و پا قرص آن تبدیل کند. گوش دادن به کتاب صوتی که می تواند از کودکتان فردی کتابخوان، خلاق و هوشمند بسازد همان بهره مند شدن از خواندن یک کتابِ خوب در کنار هزاران مزیت جانبی دیگر است.
تبلت برای کودکان؛ آری یا نه؟
امروزه والدین بسیاری را میبینیم که همگام با موجِ به راه افتاده، اقدام به خرید تبلت و گوشی هوشمند برای کودکشان کردهاند. غافل از اینکه بسیاری از مشاوران همواره از مضرات اینگونه وسیلهها برای کودکان میگویند: تبلت برای این سن مناسب نیست، اعتیادآور است، چشم کودکان را ضعیف میکند ، به جای به جنب و جوش واداشتن کودکان که اقتضای سنشان است آنان را ساکت و گوشه نشین و ذهنشان را تنبل میکند. خلاقیت و قوهی تخیل را تضعیف می کند. آنان را از دنیای کودکی به دنیای بزرگسالی و بلوغ زودرس پرتاب میکند. ارتباط کودکان با دنیای واقعی را به دنیای مجازی محدود مینماید و در بسیاری اوقات جایگزین ارتباط کودک و والدین می گردد.”
از طرفی؛ اضافه وزن، درد انگشتان و تحریک عصبی از بارزترین آثار منفی کار طولانی مدت با این وسیله است. شنیدن و خواندن دائمی آثار سوء تبلت روی کودکان در رومه ها، مجلات و وبسایتها یا شنیدن این نکات ز زبان اطرافیان، والدین را در اضطرابی دائمی از خریدشان یا دودل در انجام خرید نگه می دارد.
این در حالی است که افزایش سرعت کارها، ارتقای کیفیت زندگی، راحتی، رفاه و سهولتی که وسایل هوشمند در عصر فناوری برای ما به ارمغان آوردهاند، توان مقابله و نفی وم وجود آنها در زندگی را به ما نمیدهد. شیوهی درست برای کاهش آثار منفی آن، استفاده نکردن نیست بلکه نظارت، کنترل و راهنمایی کودکان در استفاده از آن است. میتوان با برنامه ریزی، تعیینِ ساعات معین و محدود، انتخاب اپلیکیشنهای مناسب و سودمند؛ تبلت را به دستگاهی برای تقویت هوش و مهارتهای گوناگون، ایجاد سرگرمی مناسب و ابزاری برای یادگیری بسیاری از مفاهیم تبدیل کرد. کتابهای صوتی یکی از بهترین راهها برای سرگرم کردن، آموزش کودکان و استفادهی هوشمندانه از تبلت و گوشی هوشمند است.
و اما پیشنهاد ما:
http://www.voolak.com/
پیش میآید که نخواهید کودکتان تمام وقت مبهوت صفحهی تلویزیون و مشغول تماشای فیلم و کارتون باشد. ممکن است دوست داشته باشید کودکتان قبل از رفتن به مدرسه با فرهنگ کتابخوانی آشنا و به آن علاقمند شود ولی وقت لازم برای خواندن کتابهای متعدد برای او را ندارید. شاید از بازی مدام کودکتان با تبلت نگرانید. گاهی در سفرید و کودکتان در جاده بیتاب و بیحوصله میشود. زمانهایی مجبورید ساعتها با کودکتان در بانک، مطب پزشک و… منتظر بنشینید، شاید نیاز به کمی و سکوت و آرامش دارید و یا چند ساعتی زمان لازم دارید تا فارغ از شیطنتهای کودکتان به کارهای شخصی و شغلیتان رسیدگی کنید. در همهی این موارد چه سرگرمیای بهتر از کتاب صوتی؟ از اینجا (+) میتوانید لیستی از تمامی کتابهای صوتی مناسب کودکان در نوار را ببینید.
دنیا تغییر کرده و با شتاب به جهانی مدرنتر تبدیل میشود. بعید است بتوان زندگی آینده را بدون تکنولوژی و ابزار هوشمند تصور کرد اما نیازهای روح انسانی همچون قبل پابرجاست. کودکانِ مدرن امروز همانند کودکان دیروز به شنیدن قصه، خلق تصاویر و قدم زدن در دنیای خیالی خود نیازمندند. دنیای جذاب امروزی نباید کودک را از اصل و ذات خویش جدا کند. قصهها از معدود راههایی هستند که هنوز هم در عصر دیجیتال کودک را به تاریخ و فرهنگ سرزمینش پیوند و روحش را پرورش می دهد. با جدا کردن کودکان از قصهها و محبوس کردنشان در دنیای بستهی ابزار هوشمند امروزی به آنان ظلم نکنیم. قصهها را دریابیم.
برای خواندن قصه های بیشتر
www.voolak.com